Aviz PRAM

Avize PRAM, buletine PRAM, certificate PRAM

Despre acest serviciu

SC Electrocon Build SRL ofera servicii specializate de verificari si eliberari avize PRAM, buletine PRAM, certificate PRAM. Contactati-ne pentru o oferta personalizata. Servicii profesionale de verificari PRAM, masuratori PRAM, certificate PRAM la cele mai bune preturi.

Instalatiile electrice trebuie verificate periodic conform legislatiei pentru a evita deteriorarea lor in timp din cauza unui numar de factori cum ar fi incarcare excesiva a circuitelor,uzura echipamentelor, coroziune, imbatrinirea izolatiilor.

Aceste verificari cuprind o serie de masuratori cum sunt: rezistenta de izolatie,impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, rezistenta de dispersie aprizelor de pamant, continuitatea centurii de impamantare, verificarea aparatelor de protectie inclusiv a disjunctoarelor diferentiale.

Va putem oferi acest serviciu dispunind de oameni cu calificare si experienta PRAM, cu dotare de aparatura de testare conforma cu legislatia actuala.

Ce oferim?

01

Verificari profilactice PRAM – rezistenta de dispersie prize de pamant

02

Verificari PRAM pentru continuitati: racord centura priza de pamant, motoare si tablouri electrice

03

Eliberari Buletine de Verificare

04

Verificari PRAM materiele electroizolante: manusi, cizme, covor electroizolant

05

Masuratori si verificari in vederea PIF a instalatiilor electrice, deincalzire, ventilatie si climatizare

06

Eliberari Avize de Verificare

De ce este necesară verificarea PRAM?

Scopul verificarii: Preventiv pentru limitarea efectelor electrocutarilor, incendiilor sau distrugerea aparatelor electrice. Necesar pentru controalele ITM, ISU, Societati de asigurari, Audituri anuale ISO, Pompierii, etc

Amenda : conform L319/2006, cap. IX, art 39, alin. 9, pct. f si g lipsa buletinului PRAM inseamna o amenda intre 5.000 si 10.000 lei. Evitati astfel de situatii consultand o firma cu renume in domeniul instaltiilor electrice.

Un buletin PRAM/aviz PRAM certifica verificarea prizelor de impamantare
si paratrasnetelor si are ca scop:

 • Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru;
 • Prevenirea incendierii cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice; De exemplu: maternitati, fabrici ce utilizeaza benzina/motorina etc.
 • Verificare continuitatii nulului de protectie.
 • Buletinele PRAM sunt necesare la controalele efectuate de Protectia Muncii, Protectia Consumatorului si Pompieri.

Verificarea si masurarea se efectueaza conform STAS 12604/4. Verificarea PRAM reprezinta masurarea rezistentei de dispersie a instalatiei de pamantare si paratrasnetului cu aparat special pentru acest scop. Aparatul este verificat periodic de metrologie autorizata. Periodicitatea verificarii PRAM este prevazuta de doua ori pe an (o data pe timp uscat si o data pe timp umed).

Verificarea Periodica a Instalatiilor Electrice trebuie executata la intervalele de timp prevazute in normativele tehnice ce reglementeaza domeniul instalatiilor electrice executate in cladiri, iar prin aceasta putem evita situatii neplacute cum ar fi de exemplu: incendii, electrocutari, deconectari in alimentarea cu energie.

Verificarea periodica a instalatiilor electrice este necesara, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza unui numar de factori cum ar fi incarcare excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune , imbatranirea izolatiilor.

In consecinta legislatia prevede ca instalatiile electrice trebuie sa fie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta, iar pentru aceasta ele trebuie sa fie inspectate si testate periodic.
Aceste verificari cuprind o serie de masuratori cum sunt: rezistenta de izolatie, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, continuitatea centurii de impamantare, verificarea aparatelor de protectie inclusiv a disjunctoarelor diferentiale.

In urma analizarii acestor masuratori se emit Rapoartele de incercari pentru instalatia verificata, rapoarte care certifica starea instalatiilor si echipamentelor electrice.

Toate acestea sunt executate de personal cu indelungata experienta in domeniu si care dispune de o dotare de ultima generatie conforma cu standardele si normativele in vigoare.
Solicitati aici o oferta de pret pentru verificarea electrica periodica PRAM.

VA ADUCEM LA CUNOSTINTA!

 • ca periodicitatea masuratorilor si verificarilor instalatiilor electrice (pram) este o data la 6 luni si este indicat sa se faca o data pe timp umed si o data pe timp uscat.
 • masuratorile si verificarile instalatiilor electrice se efectueaza conform STAS 12604/4 si STAS 12604/5.

Masurarea si verificarea prizelor de pamant.

Masurarea si verificarea legaturilor de ramificatie intre priza de pamant si utilaje, tablouri etc. Masurarea si verificarea rezistentei de izolatie la cabluri sau conducte de energie. In aceste masuratori sunt incluse urmatoarele: verificarea instalatiei electrice in totalitate, precum si mici reparatii ce nu necesita mari consumuri de materiale. Reparatiile majore la instalatia electrica ce necesita un consum mare de materiale pot fi executate contra cost pe baza de contract. Aceasta activitate este realizata de personal de specialitate, electricieni autorizati ANRE conform legislatiei in vigoare.

Mijloacele si echipamentele electrice de protectie trebuie sa fie verificate, in conformitate cu prevederile reglementarilor si regulilor tehnice aplicabile, inainte de utilizare, la punerea in functiune, dupa reparatii sau modificari si apoi periodic (in exploatare). (Hotarare nr. 1.146 din 30 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca

Verificarea si masurarea vor fi executate in conformitate cu legislatia in vigoare privind normele de sanatate si securitate in munca in instalatiile electrice:

 • STAS 12604/4 – 89
 • STAS 12604/5 – 90,
 • PE 116,
 • PT-16
 • Legea 318/2003,
 • Legea 319/2006,
 • DGPSI 004,
 • HG 1146/06 Anexa1 pct 3.3.2.3

In urma verificarii PRAM se intocmeste buletin de verificare PRAM / aviz PRAM care cuprinde:

 • Conditiile de masurare
 • Tipul aparatului folosit la masuratoare
 • Numele executantul si locul masurarii, acestea fiind necesare la controalele efectuate de Protectia Muncii, Protectia Consumatorului si Pompierii.
 • Copie dupa certificatul metrologic al aparatului folosit la masurare
 • Copie dupa autorizatia ANRE care da dreptul emitentului sa emita buletin PRAM
Află cum dai de noi!