Aviz PRAM

Paratrasnet activ, paratrasnet pasiv

Informatii generale

In conditii normale, exista in atmosfera un echilibru intre sarcinile pozitive si cele negative, solul fiind incarcat mai mult negativ decat aerul si elementele de pe sol.

Prin formarea norilor de furtuna sarcinile se polarizeaza: de obicei, partea inferioara a norului este incarcata negativ, inducand o sarcina pozitiva solului si celorlalte elemente de pe el. Campul electric in atmosfera poate ajunge la zeci de kilovolti.

Aceasta sarcina pozitiva se manifesta in particular la obiecte metalice, obiecte ascutite si obiecte avand o legatura buna cu pamantul, cum sunt copacii.

Daca campul electric este suficient de mare, norul incepe descarcarea spre pamant. Calea ce se formeaza prin aceasta descarcare este denumita “lider descendent” si produce o variatie foarte brusca a campului electric, care afecteaza sarcinile electrice ale obiectelor de pe sol, cauzand efectul „corona”.

Unul din aceste obiecte situate pe sol va fi cel ce formeaza liderul ascendent, care se va indrepta catre liderul descendent formand calea de descarcare intre nor si sol. Acest obiect va primi lovitura de trasnet. Sarcina norului se va descarca prin aceasta cale spre obiectul de pe sol. Daca obiectul nu este protejat la trasnet si calea nu este controlata, pot aparea pagube severe.

Solutia de paratraznet pasiv
Solutia de paratraznet activ

Solutia de paratraznet pasiv

Solutia de paratraznet pasiv este furnizata de firma Hermi (Slovenia), firma cu peste 25 ani experienta in domeniu.

Se bazeaza pe folosirea de piese de cea mai buna calitate pentru configurarea unui sistem format din:

 • conductori de captare(sectiune rotunda, aluminiu cu diametrul de 8 mm), fixati cu ajutorul unor suporti adecvati pe coama si pe aripile acoperisului
 • conductori de coborare(sectiune rotunda, aluminiu cu diametrul de 8 mm), fixati prin suporti de zid sau cleme(coliere) de teava, de peretii, respectiv burlanele cladirii; se folosesc 4 coborari, in apropierea colturilor caldirii
 • conductori de impamantare(otel inoxidabil, diametru de 8 mm), cu ajutorul carora se face legatura intre conductorii de captare si coborare si
 • tarusii-sonda de impamantare( sectiune in cruce 50x50x3 mm, otel galvanizat la cald) in numar de 4 pentru o casa de dimensiuni normale, avand lungimea de 2 m fiecare. Pentru cladiri mai mari, exista conditia unei distante maxime de 18 m intre tarusi.
 • legatura intre elementele de mai sus se face cu ajutorul clemelor de contact din otel inoxidabil

Configurarea sistemului se face de catre firma Hermi din Slovenia, pe baza datelor pentru ofertare mentionate de catre client: dimensiunile cladirii, dimensiunile si materialul invelitorii, tipul si grosimea termoizolatiei peretilor, pozitia si diametrul burlanelor pentru scurgerea apei pluviale.

Avantaje:

 • solutia asigura cea mai buna protectie posibila, datorita dispunerii conductorilor pe coama si pe aripile acoperisului, folosirii a 4 coborari si a 4 tarusi de impamantare
 • solutia este pasiva, fara a stimula in nici un fel lovitura traznetului, in lipsa unui catarg mai inalt decat restul constructiei, dotat sau nu cu un dispozitiv de amorsare
 • montajul este discret, neafectand aspectul constructiei
 • datorita materialelor de cea mai buna calitate, sistemul isi mentine eficienta in timp
 • SSE include in oferta un serviciu complet, constand in stabilirea schemei tehnice si a necesarului de materiale, montajul, masurarea si emiterea buletinului de masurare (masurarea se face de catre o alta firma decat SSE).

Dezavantaje:

dezavantajul poate fi reprezentat de manopera mai laborioasa la montaj

Solutia de paratraznet activ, cu dispozitiv de amorsare

Functionarea Paratrasnetelor cu Dispozitiv de Amorsare se bazeaza pe principiul formarii trasnetului. Trasnetul incepe cu liderul descendent care se propaga in orice directie. Odata ce se apropie de obiectele de pe pamant, oricare din ele poate fi lovit. Obiectivul sistemului de protectie cu PDA este ca punctul de lovire al trasnetului sa fie un obiect controlat, care furnizeaza curentului de trasnet o cale spre pamant, fara a avaria structura.

Caracteristica principala a paratrasnetului cu dispozitiv de amorsare (PDA) este emiterea unui lider ascendent inaintea oricarui alt obiect din zona protejata. Normele definesc aceasta caracteristica ca fiind avans de amorsare (Δt): castigul mediu de timp in momentul amorsarii liderului ascendent al PDA, in raport cu acela al unui captator cu tija simpla, in aceleasi conditii.

Timpul de avans determina raza de protectie a fiecarui paratrasnet. Cu cat declansarea liderului ascendent are loc mai rapid, cu atat distanta unde este interceptat liderul descendent creste, evitand astfel lovitura de trasnet intr-o zona mai mare.

Astfel, un sistem de paratrasnet cu dispozitiv de amorsare este format din:

 • unul sau mai multe PDA.
 • unul sau mai multi conductori de coborare.
 • un sistem de impamantare.

Avantajul sistemului

PDA consta in manopera mai redusa la montaj in cazul cladirilor cu dimensiuni mari in plan, cat si posibilitatea amplasarii pe un catarg langa cladire, situatie de dorit cand structura acoperisului este fragila.

Dezavantaje:

 • prin insasi natura lui, sistemul PDA provoaca descarcarea dirijata in zona lui de protectie a traznetelor care altfel ar putea sa se descarce in alta parte; in acest fel, locatia este expusa la un numar mai mare de descarcari
 • fiind un sistem activ, exista posibilitatea defectarii lui in timp

Consultanta pentru alegerea solutiei tehnice

Pe baza planurilor constructiei (Plan invelitoare si fatade, ideal transmise electronic in format Autocad, planuri pe care le transmitem firmei Hermi) si a datelor din lista de mai jos, se elaboreaza cu ajutorul programului de proiectare SCUT (vezi si site-ul firmei Hermi) solutia de protectie la traznet.

Lista de date necesare pentru elaborarea solutiei de protectie la traznet:

 • tip invelitoare (material)
 • coborarea se va face pe zid sau pe burlane?
 • in cazul coborarii pe zid: coborarea sa se faca direct pe zidarie sau peste termoizolatie?
 • in cazul coborarii pe zid, peste termoizolatie, ce grosime are aceasta?
 • in cazul coborarii pe burlane, ce diametru au acestea
 • exista o instalatie de impamantare? Cum a fost executata? A fost masurata si daca da, ce rezistenta are?
 • daca nu exista instalatie de impamantare, se doreste executarea ei de catre SSE?

Preferam, atunci cand acest lucru este posibil, sa preluam date privind constructia si terenul chiar de la fata locului. Daca acest lucru nu este posibil, informatii suplimentare cum ar fi fotografiile sunt binevenite.

paratrasnet2
 1. Suporti fixare pe coama
 2. Suporti fixare pe acoperis
 3. Suporti de coborare pe zid
 4. Suporti de coborare pe burlane
 5. Protectia verticala a paratraznetului
 6. Conductori de captare/coborare/impamantare
 7. Cleme de streasina
 8. Cleme de contact
 9. Cleme de masura
 10. Tarusi de impamantare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *